DE GESCHIEDENIS VAN REGA
Met dank aan Peter Bouwman
In 1958 is REGA gestart als personeels-tafeltennisvereniging van de gemeente Nijkerk. Daar komt ook de naam REGA vandaan. Het was de afkorting van Rijks- En Gemeente Ambtenaren. In 1964 werd de vereniging toegankelijk voor alle tafeltennis liefhebbers in Nijkerk. Op 1 september 1964 is REGA toen officieel opgericht. Bij die oprichting is de naam REGA gebleven, echter toen als afkorting voor Rap En Goede Aanpak. Dat is nog steeds de officiële naam. Al die jaren, zowel voor als na 1964 werd REGA altijd in één adem genoemd met Thijs Bosch. Hij is, in allerlei functies, tot 1980 de motor van REGA geweest. Terecht werd hij bij z'n afscheid tot erelid benoemd. Tot omstreeks 1970 kende Nijkerk twee tafeltennisverenigingen, naast REGA was er ook NEOTC (Nijkerk En Omstreken Tafeltennis Club). Begin jaren 70 zijn beide verenigingen gefuseerd en onder de naam REGA verder gegaan.
De eerste jaren
De eerste jaren speelde REGA in het gebouw van de dienst Zuiderzeewerken. Dat gebouw stond achter Huize de Brink. Er paste welgeteld één tafel in de speelruimte! In 1961 sloot REGA zich aan bij de Nederlandse tafeltennisbond. Spelers van het eerste uur waren Co van Drie, de banketbakker en Henk van Corler. Henk zou nog vele jaren een illuster team vormen met Zeger van Roemburg en Gerrit van Tamelen. In 1964 werd op initiatief van de Dhr. Zweers van Zuiderzeewerken en Dhr. Otten (een onderwijzer) besloten van REGA een open vereniging te maken. Met 2 tafels die REGA toen had en 2 tafels van Co van Drie werd al snel verhuisd naar het gymnastieklokaal aan de van Delenstraat.
Van die eerste jaren is, behalve herinneringen, weinig bewaard gebleven. Het oudst achterhaalde document is een ledenlijst uit 1967. Notulen van vergaderingen (zo die al werden gemaakt) zijn er helaas niet meer.
De REGA-jeugd
Altijd heeft REGA veel energie in haar jeugd gestopt. Onder aanvoering van drijvende krachten als Thijs Bosch en Chris Scheffer heeft REGA altijd een jeugdtak gekend van 40-60 leden. Als een van de weinige verenigingen in de regio was REGA dan ook vaak terug te vinden in de hoogste jeugdcompetities. Midden jaren 80 speelde REGA met Ard Veldhuizen, Peter Buitenhuis en Willem van 't Veld in de jongens-kampioensgroep. Ed Verschoor is jaren coach en begeleider van het eerste jeugdteam geweest. Later werd dat kunstje (spelen in de jongens kampioensgroep) nog eens herhaald door de gebr. Etienne en Eric Bruinekreeft en Marty Hendriksen. Echter helaas is het doorstromen van jeugd naar de senioren altijd een probleem geweest, mede vanwege de accommodatie-perikelen. Daardoor is veel talent voor REGA en de tafeltennissport verloren gegaan. Gelukkig is dit sinds medio de jaren 90 duidelijk verbeterd.
De accommodatie
Er is geen zaal in Nijkerk, of REGA heeft er wel gespeeld. Vaak speelden senioren en jeugd in verschillende accommodaties, waardoor er vaak min of meer sprake was van twee aparte verenigingen. Dit had weer de genoemde slechte doorstroming van de jeugd te gevolg. Mooie voorbeeld van een speelzaal was het oude gymnastieklokaal aan de van Delenstraat (nu Sportschool Rebel). De zaal werd verwarmd met veredelde potkachels. Als je de bal er tegenaan sloeg was de kans groot dat je een ovale bal terug kreeg. Ook de oude melkfabriek van de Volharding (nu Friesland Foods) aan de Hogenhof (nu staan er woningen) was jaren het onderkomen voor met name de REGA jeugd. Vlak voor de afbraak van dit gebouw speelde de jeugd er nog landelijk A. Voor de wedstrijd wat dweilen (het lekte nogal) en een paar doeken tegen de ergste tocht, en spelen maar. Maar in de tussentijd gebruikte REGA vele accommodaties. In sporthal Strijland (jaren 70 tot medio jaren 80) beleefde REGA mooie tijden, met hoge ledenaantallen. De sporthal bar, met Aart Klompenhouwer achter de bar, droeg fors bij aan de goede sfeer. Maar ook werd gespeeld in de sportzalen aan de Oranjelaan, het van Reenenpark , het Eykmanplatsoen, de Wallerstraat en de Scherpencamp. Medio jaren 80 verhuist REGA naar de zaal bij transportbedrijf Bouw aan de Gildenstraat. Ook hier speelde REGA meerdere jaren, eerst alleen met de jeugd, later ook met de senioren. Een belangrijk besluit indertijd was om de huur van Sporthal Strijland op te zeggen en alle activiteiten naar “Bouw” te verplaatsen. Het bestuur deed hier ervaring op in het runnen van een eigen home. In 1989 brandde het totale Bouw-complex af. Voor REGA was dat een keerpunt in haar geschiedenis. Het was de start van een succesvol afgerond eigenhome project. Maar voordat het zover was bezocht REGA weer vele zalen. Zelfs werd tijdelijk gespeeld in een sportschool op een heuse judo-mat en een spiegelwand voor de arobics-training. Maar ook was er een sauna ter beschikking: welke vereniging heeft dat! Het bracht het afdelingsbestuur tot de mededeling dat ze alle begrip had voor de moeilijke situatie waarin we verkeerden echter competitie wedstrijden spelen op een judo-mat, nee dat ging toch te ver. In 1993 heeft REGA definitief een prima onderkomen gevonden in gebouw Samenspel. Dit pand is gerealiseerd in samenwerking met het Nijkerks Stedelijk Fanfarecorps en de Stichting Peuterspeelzalen Nijkerk. Sinds 2015 zijn het fanfarecorps en REGA samen eigenaar van dit multifunctionele gebouw.
Leden
Door de jaren heen schommelt het ledenaantal tussen de 80 en 120. Naast de leden is er sinds 2004 een snel groeiende groep van donateurs.Rega heeft 5 ereleden. Dit zijn Thijs Bosch, Chris Scheffer, Johan Scheen en Willem van de Weerdhof en Peter Bouwman. Allen vanwege hun lange staat van dienst in het REGA bestuur. Peter Bouwman heeft in 2014 (bij het 50 jarig jubileum) een koninklijke onderscheiding ontvangen voor zijn verdiensten voor REGA en de NTTB. Daarnaast zijn Zeger van Roemburg en Gert de Jong in 2004, bij het 35 jarig bestaan van REGA gehuldigd, omdat zij vanaf de oprichting van REGA in 1964 lid zijn.
In 1998 hebben Chris Scheffer en Peter Bouwman van de afd. Utrecht van de tafeltennisbond de zilveren speld van verdiensten ontvangen vanwege hun jarenlange inzet voor REGA. In die tijd is Peter nog enkele jaren bestuurslid van de afd. Utrecht geweest, met als specifieke taak het realiseren van een fusie met de afdeling ’t Gooi. Die fusie is in 2000 gerealiseerd met de komst van de afdeling Midden.
Gert de Jong is lange na het langst actieve lid van REGA. Hij is lid sinds 1964. Peter Bouwman is een goede tweede (lid sinds 1968) en nog steeds actief speler.
Tafeltennisfamilies kende REGA ook. Als we de grens leggen bij minimaal 5 actieve leden dan waren de van ’t Veld’s en de van de Weerdhoffen echte REGA families.
Het besturen van REGA
Bestuurlijk heeft REGA z'n zaken altijd goed op orde gehad. Door de jaren heen heeft REGA veel ervaren bestuursleden gehad met een lange staat van dienst. Deze ervaren bestuursleden hebben hun werk altijd goed gedaan. REGA heeft in haar gehele bestaan niet of nauwelijks te maken gehad met onenigheid of een bestuurscrisis. Veel gehoorde uitspraken in dit verband zijn: "bij REGA is alles goed geregeld, zonder dat het strak georganiseerd is" en "REGA wordt aan de bar bestuurd". Dit past ook bij REGA: een club waar voor iedereen plek is. De recreant is even belangrijk als de eerste-team-speler. Naast het sportieve aspect staat een stuk gezelligheid en saamhorigheid hoog op de agenda. Vanaf 1982 is er goed inzicht in de samenstelling van het REGA bestuur. Zie het overzicht hiervan. Van de jaren daarvoor is niet weinig bekend. Namen uit die tijd: uiteraard Thijs Bosch en Chris Scheffer. Eind jaren ’70 was Ruud Peelen een tijdje voorzitter. Daarvoor was mevr. Van de Kemp penningmeester. Elke maand kwam ze tijdens de speelavond langs om de contributie te innen. Dhr. en mevr. Jansen (geen familie van Gerwin cs) waren vlak na de fusie met NEOTC bestuursleden. Uit die tijd nog de herinnering dat de jeugd met de trein/bus naar uitwedstrijden ging. Bij thuiskomst was het vaste ritueel het wedstrijdbriefje inleveren bij de fam. Jansen. Tegelijk werden de kosten van het treinkaartje door de club vergoed!
Eén bestuurslid verdient speciale vermelding: Chris Scheffer. Chris was en is voor altijd “mister REGA”. Sinds het begin van REGA is Chris lid geweest en een heel groot deel van deze periode was Chris bestuurslid en vooral de drijvende kracht achter de jeugd van REGA. Niet alleen binnen REGA, maar ook daarbuiten werden Chris en REGA vaak in één adem genoemd. In 2004 is Chris tot erelid van REGA benoemd. Op 21 maart 2005 overleed Chris. Bij de crematie was er een groot deel van de REGA-leden, maar ook ouders van jeugdleden en anderen uit de tafeltennis wereld aanwezig. Zo is waardig afscheid genomen van Chris, die zoveel voor REGA heeft betekend.
Naast de bestuursleden zijn er ook altijd leden die zich extra verdienstelijk maken voor de club. Zo heeft Wout van ’t Veld in de beginjaren van Samenspel veel energie in het kantinebeheer en het 40+ tafeltennis gestopt en zorgt Gert de Jong al vele jaren voor het onderhoud van Samenspel. Jan de Jong (geen familie van Gert) heeft jaren voor de organisatie van clubkampioenschappen en andere toernooien gezorgd.
Voor het overzicht van de bestuursleden klik hier
Evenementen
Vele jaren is in december het Veluwepoort toernooi georganiseerd. Het was één van de grootste toernooien in de wijde regio. Thijs Bosch en Johan Scheen zijn jaren de drijvende krachten achter dit toernooi geweest. Begin jaren 90 is gestopt met dit toernooi, vooral omdat de accommodatie problemen toen veel aandacht vroegen van bestuur en vrijwilligers.
Van 1986 t/m 2001 is het jaarlijkse tafeltennistoernooi voor personeelsleden van Rabobanken in Nijkerk georganiseerd. Bert van de Pol, Hans de Rooij en Peter Bouwman zijn daarbij steeds drijvende krachten geweest. In 2002 heeft de Rabobank besloten te stoppen met dit evenement.
Scholen- en bedrijventoernooien zijn door de jaren heen (en nog steeds) vaak georganiseerd. Veel nieuwe leden, en vooral jeugdleden, hebben via deze toernooien kennis gemaakt met REGA.
Op 20 februari 1985 heeft REGA een officiële interland georganiseerd, Nederland – Tsjechoslowakije in Sporthal Strijland. Dit was toen een interland op het hoogste europese niveau. Ondanks de toenmalige elfstedenkoorts (tocht geschaatst op 21 februari 1985 – winnaar Evert van Benthem) kwamen ruim 500 toeschouwers op de wedstrijd af. Nederland, met Henk en Ron van Spanje Mirjam Kloppenburg en Bob Potton, verloor met 3-1. De Tsjechoslowaken waren niet alleen met spelers en coaches in Nijkerk. Het ijzeren gordijn bestond nog dus was er ook een bewaker van de communistische partij aanwezig. Opdat niemand zou overlopen naar het vrije westen!
In de jaren 70 heeft REGA een keer het Top 12 toernooi georganiseerd, ook in Sporthal Strijland. De 12 beste nederlandse (zowel bij de mannen als de vrouwen) traden aan voor deze jaarlijkse krachtmeting. Van dit evenement zijn geen gegevens meer bekend, behalve dat bij de mannen Bert van der Helm won. Maar dat was eigenlijk niets bijzonder in die tijd.
Sinds REGA in Samenspel speelt zijn, behalve het Rabobank toernooi, geen grootschalige evenementen meer georganiseerd. Wel zijn er veel kleinschaliger evenementen, die zich steeds afspelen in Samenspel, zoals kleine toernooien en uitwisselingen met andere verenigingen. Het jaarlijkse Kebabtoernooi alsmede het nieuwjaars-kippenpotentoernooi hebben een groot entertainment karakter en worden massaal bezocht.
50 jaar rega
In 2014 heeft REGA haar 50 jarig jubileum gevierd met o.a. een jubileum toernooi voor oud leden en een groot feest. Daarbij is ook een film gemaakt over de historie van REGA (klik hier). Voor de film van het jubileum feest klik hier.
Het sportieve element
Het klinkt vreemd voor een sportvereniging, maar de informatie over de sportieve prestaties van REGA teams en – leden zijn lastig te achterhalen. Er ligt weinig van vast. Misschien wel heel typisch REGA: alle leden zijn even belangrijk en krijgen dezelfde aandacht.
Door de jaren heen spelen REGA teams vaak in de landelijke klassen, zowel bij de jeugd als de senioren. Op het allerhoogste niveau heeft REGA tweemaal gespeeld, met deelname aan de jeugd kampioensgroep, waarbij de sterkste teams spelen om het kampioenschap van Nederland. Dat kampioenschap is er nooit van gekomen, maar topprestaties waren het wel. In het verdere verleden horen hier namen bij van Peter Buitenhuis, Ard en Jan van Veldhuizen, Jan en Willem van ’t Veld, Erik en Etienne Bruinekreeft en Marty Hendriksen. In 2017 heeft REGA na vele jaren weer meegespeeld in de kampioensgroep. Sven van de Pol, Stef van Duinen en Thijs Beentjes werden uiteindelijk 4e. Ook in 2017 een succes voor het REGA lid Mick de Vette die als lid van de nederlandse jeugdploeg aan de europese jeugdkampioenschappen mee mocht doen.
Na 2000 is een nieuwe vorm van tafeltennis steeds populairder geworden. Het spelen met hard bats. Alle spelers spelen met hetzelfde bat. Deze bast zijn slechts voorzien van eenvoudig noppenrubber. Meerdere REGA spelers nemen deel aan de hard-bat toernooien, zelfs in het buitenland. De uitstapjes naar Londen zijn nog steeds veel besproken. Grootste succes was er in 2010 voor Marty Handriksen die wereldkampioen werd in deze spelvorm. Hij versloeg onder andere tafeltennislegende Jan Ove Waldner en haalde daarmee de landelijke pers.
In de afdeling heeft REGA tweemaal de felbegeerde afdelingsbeker gewonnen. In 2005 met het team bestaande Marty Hendriksen, Gerhard van Dusschoten, John van Spengen, Martin Veldhuizen. Michel van de Kamp en Ruben van Doorne. Eind jaren 90 was de beker ook al een keer gewonnen door het team bestaande uit Marty Hendriksen, Gerwin Jansen, Peter Bouwman en Ed Pabon.
De clubkampioenen: hier is de volledige historie (nog) niet van achterhaald. Maar namen die vaker terugkomen zijn die van Peter Buitenhuis en Marty Hendriksen.
Door de jaren heen heeft REGA meerdere trainers gehad, die zich vooral bezighielden met de jeugd. Daar waren enkele bekende namen als Jan van Zon, Hans Lingen en René Hijne. Maar ook trainers uit de eigen gelederen zoals Albert van Drie, Jan van ’t Veld, Herman Wery, Ben van de Bunt, Ed Verschoor en Marty Hendriksen hebben altijd (en de laatste doet dat nog steeds) een heel belangrijke rol binnen REGA.
Sponsors
REGA weet zich al lang gesteund door vele kleinere en meerdere grotere sponsors. In het verre verleden was melkfabriek De Volharding (later Volnij). In recentere jaren zijn o.a. Doornhof Verzekeringen en Profile Ridder Tweewielers sponsoren op wie we altijd weer kunnen rekenen.
Naschrift
Het achterhalen van de volledige REGA geschiedenis valt nog niet mee. Van voor 1982 is weinig bekend. Daarna is de informatie niet volledig. Aanvullingen, correcties, anekdotes, alles is welkom om het beeld van de REGA historie compleet te maken.
In 1958 is REGA gestart als personeels-tafeltennisvereniging van de gemeente Nijkerk. Daar komt ook de naam REGA vandaan. Het was de afkorting van Rijks- En Gemeente Ambtenaren. In 1964 werd de vereniging toegankelijk voor alle tafeltennis liefhebbers in Nijkerk. Op 1 september 1964 is REGA toen officieel opgericht. Bij die oprichting is de naam REGA gebleven, echter toen als afkorting voor Rap En Goede Aanpak. Dat is nog steeds de officiële naam. Al die jaren, zowel voor als na 1964 werd REGA altijd in één adem genoemd met Thijs Bosch. Hij is, in allerlei functies, tot 1980 de motor van REGA geweest. Terecht werd hij bij z'n afscheid tot erelid benoemd. Tot omstreeks 1970 kende Nijkerk twee tafeltennisverenigingen, naast REGA was er ook NEOTC (Nijkerk En Omstreken Tafeltennis Club). Begin jaren 70 zijn beide verenigingen gefuseerd en onder de naam REGA verder gegaan.
De eerste jaren
De eerste jaren speelde REGA in het gebouw van de dienst Zuiderzeewerken. Dat gebouw stond achter Huize de Brink. Er paste welgeteld één tafel in de speelruimte! In 1961 sloot REGA zich aan bij de Nederlandse tafeltennisbond. Spelers van het eerste uur waren Co van Drie, de banketbakker en Henk van Corler. Henk zou nog vele jaren een illuster team vormen met Zeger van Roemburg en Gerrit van Tamelen. In 1964 werd op initiatief van de Dhr. Zweers van Zuiderzeewerken en Dhr. Otten (een onderwijzer) besloten van REGA een open vereniging te maken. Met 2 tafels die REGA toen had en 2 tafels van Co van Drie werd al snel verhuisd naar het gymnastieklokaal aan de van Delenstraat.
Van die eerste jaren is, behalve herinneringen, weinig bewaard gebleven. Het oudst achterhaalde document is een ledenlijst uit 1967. Notulen van vergaderingen (zo die al werden gemaakt) zijn er helaas niet meer.
De REGA-jeugd
Altijd heeft REGA veel energie in haar jeugd gestopt. Onder aanvoering van drijvende krachten als Thijs Bosch en Chris Scheffer heeft REGA altijd een jeugdtak gekend van 40-60 leden. Als een van de weinige verenigingen in de regio was REGA dan ook vaak terug te vinden in de hoogste jeugdcompetities. Midden jaren 80 speelde REGA met Ard Veldhuizen, Peter Buitenhuis en Willem van 't Veld in de jongens-kampioensgroep. Ed Verschoor is jaren coach en begeleider van het eerste jeugdteam geweest. Later werd dat kunstje (spelen in de jongens kampioensgroep) nog eens herhaald door de gebr. Etienne en Eric Bruinekreeft en Marty Hendriksen. Echter helaas is het doorstromen van jeugd naar de senioren altijd een probleem geweest, mede vanwege de accommodatie-perikelen. Daardoor is veel talent voor REGA en de tafeltennissport verloren gegaan. Gelukkig is dit sinds medio de jaren 90 duidelijk verbeterd.
De accommodatie
Er is geen zaal in Nijkerk, of REGA heeft er wel gespeeld. Vaak speelden senioren en jeugd in verschillende accommodaties, waardoor er vaak min of meer sprake was van twee aparte verenigingen. Dit had weer de genoemde slechte doorstroming van de jeugd te gevolg. Mooie voorbeeld van een speelzaal was het oude gymnastieklokaal aan de van Delenstraat (nu Sportschool Rebel). De zaal werd verwarmd met veredelde potkachels. Als je de bal er tegenaan sloeg was de kans groot dat je een ovale bal terug kreeg. Ook de oude melkfabriek van de Volharding (nu Friesland Foods) aan de Hogenhof (nu staan er woningen) was jaren het onderkomen voor met name de REGA jeugd. Vlak voor de afbraak van dit gebouw speelde de jeugd er nog landelijk A. Voor de wedstrijd wat dweilen (het lekte nogal) en een paar doeken tegen de ergste tocht, en spelen maar. Maar in de tussentijd gebruikte REGA vele accommodaties. In sporthal Strijland (jaren 70 tot medio jaren 80) beleefde REGA mooie tijden, met hoge ledenaantallen. De sporthal bar, met Aart Klompenhouwer achter de bar, droeg fors bij aan de goede sfeer. Maar ook werd gespeeld in de sportzalen aan de Oranjelaan, het van Reenenpark , het Eykmanplatsoen, de Wallerstraat en de Scherpencamp. Medio jaren 80 verhuist REGA naar de zaal bij transportbedrijf Bouw aan de Gildenstraat. Ook hier speelde REGA meerdere jaren, eerst alleen met de jeugd, later ook met de senioren. Een belangrijk besluit indertijd was om de huur van Sporthal Strijland op te zeggen en alle activiteiten naar “Bouw” te verplaatsen. Het bestuur deed hier ervaring op in het runnen van een eigen home. In 1989 brandde het totale Bouw-complex af. Voor REGA was dat een keerpunt in haar geschiedenis. Het was de start van een succesvol afgerond eigenhome project. Maar voordat het zover was bezocht REGA weer vele zalen. Zelfs werd tijdelijk gespeeld in een sportschool op een heuse judo-mat en een spiegelwand voor de arobics-training. Maar ook was er een sauna ter beschikking: welke vereniging heeft dat! Het bracht het afdelingsbestuur tot de mededeling dat ze alle begrip had voor de moeilijke situatie waarin we verkeerden echter competitie wedstrijden spelen op een judo-mat, nee dat ging toch te ver. In 1993 heeft REGA definitief een prima onderkomen gevonden in gebouw Samenspel. Dit pand is gerealiseerd in samenwerking met het Nijkerks Stedelijk Fanfarecorps en de Stichting Peuterspeelzalen Nijkerk. Sinds 2015 zijn het fanfarecorps en REGA samen eigenaar van dit multifunctionele gebouw.
Leden
Door de jaren heen schommelt het ledenaantal tussen de 80 en 120. Naast de leden is er sinds 2004 een snel groeiende groep van donateurs.Rega heeft 5 ereleden. Dit zijn Thijs Bosch, Chris Scheffer, Johan Scheen en Willem van de Weerdhof en Peter Bouwman. Allen vanwege hun lange staat van dienst in het REGA bestuur. Peter Bouwman heeft in 2014 (bij het 50 jarig jubileum) een koninklijke onderscheiding ontvangen voor zijn verdiensten voor REGA en de NTTB. Daarnaast zijn Zeger van Roemburg en Gert de Jong in 2004, bij het 35 jarig bestaan van REGA gehuldigd, omdat zij vanaf de oprichting van REGA in 1964 lid zijn.
In 1998 hebben Chris Scheffer en Peter Bouwman van de afd. Utrecht van de tafeltennisbond de zilveren speld van verdiensten ontvangen vanwege hun jarenlange inzet voor REGA. In die tijd is Peter nog enkele jaren bestuurslid van de afd. Utrecht geweest, met als specifieke taak het realiseren van een fusie met de afdeling ’t Gooi. Die fusie is in 2000 gerealiseerd met de komst van de afdeling Midden.
Gert de Jong is lange na het langst actieve lid van REGA. Hij is lid sinds 1964. Peter Bouwman is een goede tweede (lid sinds 1968) en nog steeds actief speler.
Tafeltennisfamilies kende REGA ook. Als we de grens leggen bij minimaal 5 actieve leden dan waren de van ’t Veld’s en de van de Weerdhoffen echte REGA families.
Het besturen van REGA
Bestuurlijk heeft REGA z'n zaken altijd goed op orde gehad. Door de jaren heen heeft REGA veel ervaren bestuursleden gehad met een lange staat van dienst. Deze ervaren bestuursleden hebben hun werk altijd goed gedaan. REGA heeft in haar gehele bestaan niet of nauwelijks te maken gehad met onenigheid of een bestuurscrisis. Veel gehoorde uitspraken in dit verband zijn: "bij REGA is alles goed geregeld, zonder dat het strak georganiseerd is" en "REGA wordt aan de bar bestuurd". Dit past ook bij REGA: een club waar voor iedereen plek is. De recreant is even belangrijk als de eerste-team-speler. Naast het sportieve aspect staat een stuk gezelligheid en saamhorigheid hoog op de agenda. Vanaf 1982 is er goed inzicht in de samenstelling van het REGA bestuur. Zie het overzicht hiervan. Van de jaren daarvoor is niet weinig bekend. Namen uit die tijd: uiteraard Thijs Bosch en Chris Scheffer. Eind jaren ’70 was Ruud Peelen een tijdje voorzitter. Daarvoor was mevr. Van de Kemp penningmeester. Elke maand kwam ze tijdens de speelavond langs om de contributie te innen. Dhr. en mevr. Jansen (geen familie van Gerwin cs) waren vlak na de fusie met NEOTC bestuursleden. Uit die tijd nog de herinnering dat de jeugd met de trein/bus naar uitwedstrijden ging. Bij thuiskomst was het vaste ritueel het wedstrijdbriefje inleveren bij de fam. Jansen. Tegelijk werden de kosten van het treinkaartje door de club vergoed!
Eén bestuurslid verdient speciale vermelding: Chris Scheffer. Chris was en is voor altijd “mister REGA”. Sinds het begin van REGA is Chris lid geweest en een heel groot deel van deze periode was Chris bestuurslid en vooral de drijvende kracht achter de jeugd van REGA. Niet alleen binnen REGA, maar ook daarbuiten werden Chris en REGA vaak in één adem genoemd. In 2004 is Chris tot erelid van REGA benoemd. Op 21 maart 2005 overleed Chris. Bij de crematie was er een groot deel van de REGA-leden, maar ook ouders van jeugdleden en anderen uit de tafeltennis wereld aanwezig. Zo is waardig afscheid genomen van Chris, die zoveel voor REGA heeft betekend.
Naast de bestuursleden zijn er ook altijd leden die zich extra verdienstelijk maken voor de club. Zo heeft Wout van ’t Veld in de beginjaren van Samenspel veel energie in het kantinebeheer en het 40+ tafeltennis gestopt en zorgt Gert de Jong al vele jaren voor het onderhoud van Samenspel. Jan de Jong (geen familie van Gert) heeft jaren voor de organisatie van clubkampioenschappen en andere toernooien gezorgd.
Voor het overzicht van de bestuursleden klik hier
Evenementen
Vele jaren is in december het Veluwepoort toernooi georganiseerd. Het was één van de grootste toernooien in de wijde regio. Thijs Bosch en Johan Scheen zijn jaren de drijvende krachten achter dit toernooi geweest. Begin jaren 90 is gestopt met dit toernooi, vooral omdat de accommodatie problemen toen veel aandacht vroegen van bestuur en vrijwilligers.
Van 1986 t/m 2001 is het jaarlijkse tafeltennistoernooi voor personeelsleden van Rabobanken in Nijkerk georganiseerd. Bert van de Pol, Hans de Rooij en Peter Bouwman zijn daarbij steeds drijvende krachten geweest. In 2002 heeft de Rabobank besloten te stoppen met dit evenement.
Scholen- en bedrijventoernooien zijn door de jaren heen (en nog steeds) vaak georganiseerd. Veel nieuwe leden, en vooral jeugdleden, hebben via deze toernooien kennis gemaakt met REGA.
Op 20 februari 1985 heeft REGA een officiële interland georganiseerd, Nederland – Tsjechoslowakije in Sporthal Strijland. Dit was toen een interland op het hoogste europese niveau. Ondanks de toenmalige elfstedenkoorts (tocht geschaatst op 21 februari 1985 – winnaar Evert van Benthem) kwamen ruim 500 toeschouwers op de wedstrijd af. Nederland, met Henk en Ron van Spanje Mirjam Kloppenburg en Bob Potton, verloor met 3-1. De Tsjechoslowaken waren niet alleen met spelers en coaches in Nijkerk. Het ijzeren gordijn bestond nog dus was er ook een bewaker van de communistische partij aanwezig. Opdat niemand zou overlopen naar het vrije westen!
In de jaren 70 heeft REGA een keer het Top 12 toernooi georganiseerd, ook in Sporthal Strijland. De 12 beste nederlandse (zowel bij de mannen als de vrouwen) traden aan voor deze jaarlijkse krachtmeting. Van dit evenement zijn geen gegevens meer bekend, behalve dat bij de mannen Bert van der Helm won. Maar dat was eigenlijk niets bijzonder in die tijd.
Sinds REGA in Samenspel speelt zijn, behalve het Rabobank toernooi, geen grootschalige evenementen meer georganiseerd. Wel zijn er veel kleinschaliger evenementen, die zich steeds afspelen in Samenspel, zoals kleine toernooien en uitwisselingen met andere verenigingen. Het jaarlijkse Kebabtoernooi alsmede het nieuwjaars-kippenpotentoernooi hebben een groot entertainment karakter en worden massaal bezocht.
50 jaar rega
In 2014 heeft REGA haar 50 jarig jubileum gevierd met o.a. een jubileum toernooi voor oud leden en een groot feest. Daarbij is ook een film gemaakt over de historie van REGA (klik hier). Voor de film van het jubileum feest klik hier.
Het sportieve element
Het klinkt vreemd voor een sportvereniging, maar de informatie over de sportieve prestaties van REGA teams en – leden zijn lastig te achterhalen. Er ligt weinig van vast. Misschien wel heel typisch REGA: alle leden zijn even belangrijk en krijgen dezelfde aandacht.
Door de jaren heen spelen REGA teams vaak in de landelijke klassen, zowel bij de jeugd als de senioren. Op het allerhoogste niveau heeft REGA tweemaal gespeeld, met deelname aan de jeugd kampioensgroep, waarbij de sterkste teams spelen om het kampioenschap van Nederland. Dat kampioenschap is er nooit van gekomen, maar topprestaties waren het wel. In het verdere verleden horen hier namen bij van Peter Buitenhuis, Ard en Jan van Veldhuizen, Jan en Willem van ’t Veld, Erik en Etienne Bruinekreeft en Marty Hendriksen. In 2017 heeft REGA na vele jaren weer meegespeeld in de kampioensgroep. Sven van de Pol, Stef van Duinen en Thijs Beentjes werden uiteindelijk 4e. Ook in 2017 een succes voor het REGA lid Mick de Vette die als lid van de nederlandse jeugdploeg aan de europese jeugdkampioenschappen mee mocht doen.
Na 2000 is een nieuwe vorm van tafeltennis steeds populairder geworden. Het spelen met hard bats. Alle spelers spelen met hetzelfde bat. Deze bast zijn slechts voorzien van eenvoudig noppenrubber. Meerdere REGA spelers nemen deel aan de hard-bat toernooien, zelfs in het buitenland. De uitstapjes naar Londen zijn nog steeds veel besproken. Grootste succes was er in 2010 voor Marty Handriksen die wereldkampioen werd in deze spelvorm. Hij versloeg onder andere tafeltennislegende Jan Ove Waldner en haalde daarmee de landelijke pers.
In de afdeling heeft REGA tweemaal de felbegeerde afdelingsbeker gewonnen. In 2005 met het team bestaande Marty Hendriksen, Gerhard van Dusschoten, John van Spengen, Martin Veldhuizen. Michel van de Kamp en Ruben van Doorne. Eind jaren 90 was de beker ook al een keer gewonnen door het team bestaande uit Marty Hendriksen, Gerwin Jansen, Peter Bouwman en Ed Pabon.
De clubkampioenen: hier is de volledige historie (nog) niet van achterhaald. Maar namen die vaker terugkomen zijn die van Peter Buitenhuis en Marty Hendriksen.
Door de jaren heen heeft REGA meerdere trainers gehad, die zich vooral bezighielden met de jeugd. Daar waren enkele bekende namen als Jan van Zon, Hans Lingen en René Hijne. Maar ook trainers uit de eigen gelederen zoals Albert van Drie, Jan van ’t Veld, Herman Wery, Ben van de Bunt, Ed Verschoor en Marty Hendriksen hebben altijd (en de laatste doet dat nog steeds) een heel belangrijke rol binnen REGA.
Sponsors
REGA weet zich al lang gesteund door vele kleinere en meerdere grotere sponsors. In het verre verleden was melkfabriek De Volharding (later Volnij). In recentere jaren zijn o.a. Doornhof Verzekeringen en Profile Ridder Tweewielers sponsoren op wie we altijd weer kunnen rekenen.
Naschrift
Het achterhalen van de volledige REGA geschiedenis valt nog niet mee. Van voor 1982 is weinig bekend. Daarna is de informatie niet volledig. Aanvullingen, correcties, anekdotes, alles is welkom om het beeld van de REGA historie compleet te maken.